Als BTW plichtige ondernemer moet je rekening houden met verschillende tarieven die voor de geleverde goederen en/of diensten gelden. Er kunnen drie BTW tarieven van toepassing zijn op jouw werkzaamheden:
Algemene BTW tarief: 21%
Dit is het meest gangbare tarief dat van toepassing is op veruit de meeste goederen en diensten. Het 21%-tarief geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van omzetbelasting en ook niet onder het tarief van 9% of 0% vallen.
Er is sprake van een beperkt aantal goederen waarvoor je het verlaagde tarief van 9% mag hanteren. Het 9%-tarief geldt sinds januari 2019. Voorheen was het lage tarief 6%. Het gaat dan bijvoorbeeld om:
Ook een aantal diensten komt in aanmerking voor het verlaagde tarief, zoals een knipbeurt bij de kapper of wanneer je kampeergelegenheid op jouw land wil aanbieden.
Horeca heeft deels een 9%-tarief en deels een 21%-tarief. Eten en drinken vallen onder het 9%-tarief, afgezien van alcoholhoudende dranken. Alcohol is geen noodzakelijke levensbehoefte en valt daardoor onder het 21%-tarief. Dit geldt ook voor afhaalmaaltijden.
Het 0%-tarief is niet hetzelfde als een vrijstelling van BTW-verplichtingen. In Nederland zijn er beroepen in bepaalde branches of specifieke werkzaamheden die zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Zo hoeven medisch specialisten geen BTW af te dragen.
Datzelfde kan gelden voor de erkende kinderopvang, mensen in het onderwijs, uitvaartondernemers of freelance tekstschrijvers die strikt inhoudelijke bijdragen leveren aan een tijdschrift, website of een ander medium. Een volledig overzicht is bij de Belastingdienst te vinden.
Let wel: het is altijd aan de fiscus om te bepalen of je wel of geen BTW hoeft af te dragen.
Als kleine ondernemer heb je recht op belastingvoordeel als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je krijgt dan BTW-vrijstelling en hoeft geen BTW meer op je facturen te vermelden. In sommige gevallen hoef je zelfs geen aangifte van de omzetbelasting meer te doen.
Voorwaarden voor de KOR:
Let op: je mag geen BTW aftrekken als je gebruikmaakt van de kleine ondernemersregeling.
Je kunt eenvoudig zelf de BTW berekenen. Als je het bedrag inclusief BTW weet, neem je dat bedrag en deel je dat door 100 + het percentage waar de dienst of het product invalt.
BTW berekenen hoogtarief:
BTW berekenen laagtarief